Video cortesía de Ingrid North

Benvinguts al Blog d’Energia Solar Fotovoltaica per a inexperts!

En aquest espai, et portarem de la mà en un viatge emocionant i educatiu a través del món de l’energia solar fotovoltaica. Si estàs interessat a aprendre més sobre com funciona l’energia solar, com es converteix la llum del sol en electricitat per al nostre habitatge, conceptes bàsics abans d’instal·lar panells solars i molt més, aquest és el lloc perfecte per a tu.

En aquest blog, abordarem temes importants com la radiació solar, l’espectre electromagnètic i el seu efecte en les plaques, les cèl·lules solars fotovoltaiques (tipus, tecnologies), l’eficiència energètica, la sostenibilitat i molt més.

El nostre objectiu és ajudar-te a entendre tot el que necessites saber sobre l’energia solar fotovoltaica d’una manera senzilla i fàcil d’entendre.

Comencem junts est emocionant viatge cap a un futur més sostenible!

En aquest primer Post, vull deixar-te uns conceptes bàsics, que són clau al meu parer. I que t’ajudaran a entendre algunes coses mes avanci.

  • Definició de l’energia solar i com funciona

L’energia solar és l’energia que obtenim del sol. Aquesta energia es pot utilitzar per a generar electricitat a través d’unes cèl·lules especials anomenades cèl·lules solars fotovoltaiques (Imatge inferior). Aquestes cèl·lules converteixen l’energia del sol en electricitat que podem fer servir per alimentar els nostres dispositius elèctrics i electrònics. És una forma d’energia molt neta i renovable, ja que el sol no s’esgota i no produeix contaminació.

  • La radiación solar y cómo se mide

La radiación solar es la energía que recibimos del sol. Esta energía nos proporciona luz y calor, y es esencial para la vida en nuestro planeta.
La unidad de medida utilizada para la radiación solar es el vatio por metro cuadrado (W/m²). Esta unidad se utiliza para medir la cantidad de energía solar que llega a una superficie determinada, por ejemplo a nuestros paneles solares.

Cuanto mayor sea la radiación solar, mayor será la cantidad de energía que se puede capturar y utilizar para producir electricidad u otras aplicaciones. En el caso de Cataluña, se estima que la radiación solar media anual es de alrededor de 1.500 kWh/m².

  • Radiació solar i l’eficiència de captura d’energia

Les cèl·lules solars fotovoltaiques converteixen la radiació solar en electricitat i capturen l’energia de la llum visible de l’espectre electromagnètic.

L’eficiència dels panells fotovoltaics depèn de la seva capacitat per a capturar la major quantitat de radiació solar, la qual cosa s’aconsegueix a través de l’optimització de l’estructura de la cèl·lula (la tecnologia del panell fotovoltaic) i la selecció de materials adequats.

  • L’angle d’incidència i la quantitat de radiació solar rebuda

L’angle d’incidència és un factor important en la quantitat de radiació solar que es rep en una superfície determinada. Es refereix a l’angle entre els raigs solars i la superfície on incideixen (panell fotovoltaic).

Com a concepte clau, sabem que la terra gira sobre si mateixa, però també, sabem que va oscil·lant verticalment.

Els raigs solars no són perpendiculars a la línia de l’equador tot l’any. Durant els equinoccis de primavera i tardor, l’angle d’incidència dels raigs solars és perpendicular a la línia de l’equador. No obstant això, durant els solsticis d’estiu i hivern, l’angle d’incidència dels raigs solars és més perpendicular en l’hemisferi nord durant el solstici d’estiu i menys durant el solstici d’hivern. Això es deu a la inclinació de l’eix vertical de la Terra. 

En el pròxim post tractarem els panells solars fotovoltaics, coneixerem les diferents tecnologies, tipus de cel·la i les seves característiques, eficiència i rendiment, garanties. Segueix el nostre Blog per a estar informat de tot.